Lussekatter utan kesella, som förr, som det ska vara. Dessa blir saftiga och goda, precis som du minns dem från när du var liten. Om du är ganska gammal dvs.
Kesella är samma sak som Kvarg och är Arlas varumärke för Kvarg. Det var Arla som lanserade Kvarg i handeln 1985 – som Kesella. Och det verkar ha funkat väldigt bra. Googlar man på Lussekatter så dyker det upp flest resultat på ”Lusse katter med Kesella” av outgrundlig anlending.
Här är i varje fall receptet som min mormors mor gjorde dem, 24-32 lussekatter.
Tidsåtgång
Deg:
20 minuter + 40 till 60 minuter jäsning = ungefär 1 timme 20 minuter
Baka och grädda:
5 plåtar á ca 10 minuter per plåt = 1 timme
Totalt: 2,5 timme
Du behöver
- 200 g smör (ja, smör… inte margarin)
- 2 kuvert (2 x 0,5g = 1 g) saffran
- 5 dl mjölk (3 %) (vanlig mjölk, inte laktosfri eller någonting annat)
- ½ dl vispgrädde (vanlig vispgrädde inga nymodigheter eller dumheter)
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ekologiska ägg
- 1 ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 16-17 dl vetemjöl special
- 1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med)
- russin till garnering
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
- Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
- Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
- Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.
- När du tagit ut lussekatterna ur ugnen, ta dem av plåten och lägg en kökshandduk över så att de får svalna i lugn och ro.