Hemgjord stark senap till jul

Detta recept är för dig som tycker om en riktigt stark senap på julskinkan. När den är rätt gjord kan man inte sticka ner näsan och lukta i burken.
En del förespråkar att koka senapsfröna innan man krossar dem med kula eller mixer men det gör inte en julman.

Hur mycket senapsfrö behöver man? En påse senapsfrö som man köper i butik på 28 g blir knappt en halv deciliter. Detta recept är på tre påsar och det blir ca 2-3 dl färdig senap, en mellanstor burk.

Du behöver:

  • 3 påsar senapsfrö á 28 g
  • 2 dl vatten
  • 1 dl solrosolja (eller rapsolja i nödfall)
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk flytande honung
  • 4 cl konjak

Gör så här:

  • Koka INTE fröna
  • Häll alla frön i mixbehållaren + 1 dl vatten och mixa
  • Addera 1 dl vatten och mixa
  • Addera oljan lite i taget och mixa ner den
  • Addera vinägern och mixa
  • Addera konjak och mixa